GroeiGids

Basisschoolkind.

Bloedneus

Het komt natuurlijk wel eens voor dat je kind een bloedneus heeft. De bekendste oorzaak is neuspeuteren, maar het kan ook zijn dat je kind gevallen is of met een ander kind gestoeid of zelfs gevochten heeft.

Neuspeuteren

Bijna alle kinderen peuteren wel eens in hun neus. Leer je kind voorzichtig snuiten in een zakdoek, want ook te hard snuiten kan een bloedneus veroorzaken. Als je kind toch een enthousiast neuspeuteraar is, zorg er dan voor dat de nagels regelmatig geknipt worden zodat ze niet te lang en te scherp zijn.

Infecties en ontstekingen

Een bloedneus kan ontstaan door een wondje of een kleine ontsteking. Wanneer je kind een te droog neusslijmvlies heeft, kan de neus van binnen makkelijk beschadigen en kan je kind een bloedneus krijgen. Dat kan ook zomaar vanuit het niets gebeuren.

Wat kun je eraan doen?

Een bloedneus moet na enkele minuten vanzelf overgaan. Het beste is om de neus bij de neusvleugels dicht te knijpen. Laat je kind zitten en het hoofd licht voorover houden.

Als een bloedneus echt veel langer aanhoudt, of als je kind regelmatig een bloedneus heeft, kun je het best langs de huisarts gaan. Ook wanneer je kind bijvoorbeeld zelf iets in de neus heeft gestopt, zoals een knikker of een gummetje, moet dat er natuurlijk wel even uitgehaald worden!

Kijk ook eens bij:

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?