GroeiGids

Basisschoolkind.

PDD NOS en Asperger

ASS staat voor autismespectrumstoornis. Hieronder vallen vijf ontwikkelingsstoornissen: autisme, stoornis van Asperger, PDD-NOS, stoornis van Rett en desintegratiestoornis. De meest bekende en veelvoorkomende stoornissen zijn autisme, syndroom van Asperger en PDD-NOS.

Autisme

Autisme is te herkennen aan het feit dat iemand weinig contact maakt of communiceert, zowel verbaal als non-verbaal. Autistische kinderen zijn niet op de buitenwereld gericht en houden zich alleen bezig met hun eigen interesses.

PDD-NOS

PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified) is een contactstoornis. PDD-NOS komt in lichtere en zwaardere vormen voor. Als je kind PDD-NOS heeft, hecht het veel waarde aan vaste gewoonten en gebruiken. Deze kinderen willen graag duidelijkheid en vastigheid, wat het volwassen leven niet altijd kan bieden. Veel kinderen en jongeren met PDD-NOS houden daarom bijvoorbeeld erg van scouting, omdat daar de gedragsregels vaststaan.

Asperger

Kinderen en jongeren met het syndroom van Asperger spreken vaak opvallend volwassen, terwijl ze de emotionele inhoud en impact van wat ze zeggen niet goed kunnen inschatten. De verstandelijke ontwikkeling gaat niet gelijk op met de emotionele ontwikkeling. Kinderen met het syndroom van Asperger hebben meestal moeite om op een normale wijze contact te maken met anderen. Dit kan op latere leeftijd leiden tot depressies.

Therapie

Psychische aandoeningen zijn niet te genezen, maar de symptomen zijn wel te behandelen. Therapie kan helpen de symptomen te verminderen en de communicatieve vaardigheden en het gedrag te verbeteren.

Meer informatie vind je op de website van oudervereniging Balans.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?