GroeiGids

Basisschoolkind.

Vaccinaties bij basisschoolkinderen

Bij verreweg de meeste kinderen hebben vaccins effect. Als je kind wel een ziekte krijgt waartegen het gevaccineerd is zal deze ziekte vaak minder ernstig verlopen.

Hoe lang beschermd?

Voor bijna alle basisvaccinaties geldt dat je kind levenslang beschermd is. De vaccins tegen difterie en tetanus vormen hierop een uitzondering. Deze bieden 10 tot 15 jaar bescherming.

Welke prikken krijgt je kind?

Het Rijksvaccinatieprogramma begint als je baby tussen de 6 en 9 weken oud is. Je kind heeft als baby dus al verschillende prikken gekregen. Vanaf 4 jaar krijgt je kind nog de volgende prikken.

  • Als je kind ongeveer 4 jaar is, krijgt het de DKTP-prik. Die beschermt tegen 4 ernstige ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
  • Als je kind 9 jaar is, krijgt het de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio, en de BMR-prik, die beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond.

HPV

In het jaar dat je dochter 13 wordt, kan zij de HPV-prikken krijgen. Deze vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Bijwerkingen melden

Denk je dat je kind een bijwerking heeft van de prik, dan kun je dat melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?