GroeiGids

Basisschoolkind.

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die nekkramp of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Er zijn 13 typen meningokokken. Niet alle typen zijn schadelijk en sommige komen gewoon bij iedereen voor in de neus- en keelholte.

Meningokokken typen A, B, C, W135 en Y

De typen A, B, C, W135 en Y zijn schadelijk en kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. De meeste typen meningokokken zijn gevoelig voor antibiotica en kunnen makkelijk behandeld worden. Type B komt het meest voor in Europa. Type W135 en type Y zijn vrij zeldzaam.

Vaccinatie

In het Rijksvaccinatieprogramma is de vaccinatie tegen meningokokken C opgenomen.

Verspreiding

Meningokokken leven het liefst op warme, vochtige plaatsen. Omdat de bacterie niet lang kan overleven buiten het lichaam, kan hij zich alleen verspreiden via nauw menselijk contact, bijvoorbeeld in warme, drukke klaslokalen en huizen.

Infectie

Bij sommige mensen die een schadelijke meningokokkeninfectie hebben opgelopen, vermenigvuldigt de bacterie zich snel en wint hij het van het afweersysteem. Het gevolg is dan een hersenvliesontsteking.

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking of nekkramp is een zeer ernstige aandoening. Het is daarom belangrijk om acuut medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is met meningokokken.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?