GroeiGids

Basisschoolkind.

Geslachtsontwikkeling

Aan het einde van de basischool begint het lichaam van kinderen te veranderen. Dit komt door hormonen. Bij meisjes is dit  vanaf ongeveer tien jaar. Bij jongens is dit gemiddeld twee jaar later. Je kunt je kind op deze veranderingen voorbereiden door erover te praten.

Lichaamsverandering jongens

Bij jongens begint deze verandering met de groei van de penis en de zaadballen. Dit gebeurt als ze ongeveer 11 jaar zijn. Ze krijgen een eerste zaadlozing als ze gemiddeld 14 jaar zijn. Er komen ook veranderingen als de groei van schaamhaar en okselhaar. De stem van een jongen wordt lager als hij ongeveer 16 jaar is. Dit heet ‘de baard in de keel krijgen’.

Schrik niet als het geslachtsdeel er anders uitziet dan je gewend bent. Zolang je kind geen pijn heeft hoef je je geen zorgen te maken over het uiterlijk van het geslachtsdeel.

Lichaamsverandering meisjes

Meisjes krijgen borsten als ze gemiddeld 10 of 11 jaar zijn, en soms ook al eerder. Daarna volgt de groei van het schaamhaar en het okselhaar. Vanaf 11 jaar zie je bij meisjes een groeispurt. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun10e en 15e jaar. Tussen de 15 en 18 jaar kunnen de borsten nog wat groter worden en de heupen wat breder. De schaamlippen worden groter en veranderen van kleur.

Steeds eerder in de puberteit

Kinderen komen eerder in de puberteit dan vroeger. Zie je al veranderingen bij je kind die nog niet bij de leeftijd passen of komen de veranderingen niet op gang? Dan kun je het best advies vragen aan je huisarts of de jeugdarts van {het jgz}. Er zijn manieren om een te vroege puberteit bij kinderen tijdelijk tot stilstand te brengen. Of om de veranderingen juist te stimuleren.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?