GroeiGids

Basisschoolkind.

Soorten begeleiding van het mediagebruik

Alle ouders hebben een andere opvoedstijl: de ene ouder is wat toegeeflijker dan de andere. Als het om media gaat, kun je drie manieren van opvoeden kiezen. De meeste ouders doen een combinatie van alle drie.

1. Je kind beperken

Dat houdt in: beperken. Grenzen stellen, regels geven, verbieden om bepaalde tv-programma’s te zien of games te spelen en beperkingen geven in de tijd die ze met media bezig mogen zijn. Beschermende maatregelen als het installeren van een internetfilter of een kinderbrowser vallen hier ook onder.

2. Je kind actief begeleiden

Dat houdt in: veel praten met je kind en daar zelf mee beginnen. Uitleggen wat ze zien en wat jij daarvan vindt. Maar ook vertellen waarom je die regels geeft. Uitleggen hoe Kijkwijzer werkt en actief op zoek gaan naar leuke, geschikte mediaproducten die passen bij de leeftijd van je kind en zijn interesse.

3. Samen genieten van media

Dat houdt in: niet alleen praten, maar ook samen lezen, samen kijken en beleven. Je kunt bijvoorbeeld meegenieten of meegriezelen bij een film, maar ook meeleven met je kind tijdens het gamen. Hierbij gaat het dus vooral om de uitwisseling van emoties.

Meer weten?

Lees ook de adviezen voor mediagebruik, bijvoorbeeld over hoe lang tv-kijken en computeren.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?