GroeiGids

Basisschoolkind.

Online reclame

Op televisie, onderweg naar school en op het internet. Overal krijgt je kind te maken met reclame. Ook op social media en via Youtube wordt reclame gemaakt. Maar dan is het vaak verborgen reclame. Online reclame is vaak lastig te herkennen.

Online reclame herkennen

Kijk mee met je kind. Zo kun je de reclame die voorbij komt aanwijzen en vertellen waarom die producten in beeld komen. Zeg bijvoorbeeld: "Kijk, ze willen dat wij dat gaan kopen, en daarom laten ze zien hoe leuk of lekker het is. ̎

Invloed van reclame

Op de basisschool wordt je kind gevoeliger voor wat klasgenoten vinden. Als zij vertellen over wat ze hebben gezien of gegamed, dan wil jouw kind dat misschien ook. Op deze leeftijd zijn kinderen erg beïnvloedbaar door reclame. Je kind begrijpt al wel een beetje wat reclame is, maar ziet nog niet altijd óf iets reclame is of niet. Reclame op websites is moeilijker te herkennen dan op tv. Reclame in games is vaak nog moeilijker te herkennen.

Tip: vraag eens op school of kinderen lessen in reclamewijsheid krijgen.

Reclame in vlogs

Als je kind naar vlogs kijkt, dan krijgt het veel reclame te zien. Maar je kind heeft niet altijd door dat het om reclame gaat. Sommige kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Daarom is het goed om dit in de gaten te houden. Leer je kind om reclame te herkennen in vlogs. Vaak is het reclame voor eten, snacks, sieraden en make-up. Let er op dat de vlogs geen invloed hebben op het eetgedrag van je kind. Sommige kinderen worden er ook erg materialistisch van. Ze willen alles wat er in de vlogs voorbij komt, zelf ook hebben. Praat met je kind over omgaan met keuzes.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?