GroeiGids

Basisschoolkind.

Leerplicht

Kinderen van 5 tot en met 18 jaar zijn leerplichtig. Dit betekent dat ze de basisschool moeten afmaken en vervolgens een opleiding moeten volgen tot de startkwalificatie is behaald.

Ongeoorloofd schoolverzuim is strafbaar

Je bent verplicht om je kind naar school te laten gaan. Je mag je kind niet zomaar thuishouden. Ongeoorloofd schoolverzuim is strafbaar. Meer informatie over leerplicht lees je op Rijksoverheid.nl.

Vrijstelling tot 6 jaar

De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 zijn. Als het hele schoolprogramma nog te veel is voor je kind van 4 of 5 jaar kun je beroep doen op vrijstelling van schoolbezoek. Je kind wordt bij goedkeuring maximaal vijf uur per week vrijgesteld van schoolbezoek. Praat hierover met de directeur van de school.

Vrijstelling tot inschrijving

Vrijstelling tot inschrijving is mogelijk wanneer je kind niet naar school kan door psychische of lichamelijke ongeschiktheid. Neem hiervoor contact op met de leerplichtambtenaar in je gemeente.

Geoorloofd verzuim

Vrijstelling van schoolbezoek is mogelijk als je kind bijvoorbeeld ziek is, of bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een huwelijk of een begrafenis. In de schoolgids van de school van je kind staat hoe je je kind ziek kunt melden of hoe je vrijstelling kunt aanvragen. Kijk voor meer informatie op Oudersonderwijs.nl.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?