GroeiGids

Basisschoolkind.

Lastig gedrag

Een van de lastigste dingen van ouder zijn, is dat je soms geen vat lijkt te krijgen op je kind, ook al doe je heel erg je best.

Zo kan het zijn dat je in wezen alles goed doet: je biedt een veilige structuur, je geeft duidelijk aan welk gedrag je van je kind verwacht, de eisen die je stelt passen bij de leeftijd van je kind en bij de situatie, je bent consequent. Maar toch lijkt het niet te werken. Dan ga je vaak aan jezelf twijfelen. Je kind merkt dat en reageert erop. Zo kun je in een negatieve spiraal terechtkomen, waar de relatie met je kind niet beter van wordt.

Elk kind is uniek

Bij de opvoeding zijn altijd ten minste twee partijen betrokken: de ouder en het kind. Kinderen kunnen ook zo hun problemen hebben, waardoor ze extra lastig op te voeden zijn. Het ene kind steekt nu eenmaal anders in elkaar dan het andere. Sommige kinderen neigen meer naar ongewenst gedrag dan andere. Dat maakt ze nog geen mindere mensen; elk kind is uniek en eigen, maar het is voor jou als ouder wel moeilijker.

Niet alleen kun je zelf last hebben van het gedrag van je kind, mensen uit de omgeving kunnen ook negatief of betweterig reageren. Dat kan heel vervelend zijn.

{Jgz}

Er zijn veel soorten lastig gedrag waar je mee te maken kunt krijgen. Sommige problemen stellen hoge eisen aan je opvoederschap. Je kunt extra steun en hulp zoeken in je omgeving of bij {het jgz} bij jou in de buurt.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?