GroeiGids

Basisschoolkind.

Opstap

Opstap is een programma voor ouders met kinderen van 4 tot 6 jaar. Met dit programma bereid je je kind voor op groep 3. Daarbij leer je veel over de ontwikkeling van je kind en over opvoeden.

Thuis spelen met je kind

Je krijgt van Opstap speelgoed en activiteiten die je met je kind kunt doen, en prentenboeken om samen te bekijken. Het materiaal van Opstap is afgestemd op de ontwikkeling van je kind. Spelenderwijs leert je kind kennis en vaardigheden, zodat het een goede start maakt in groep 3. Opstap duurt 2 jaar.

Begeleiding

Bij Opstap word je thuis bezocht door een ‘contactmedewerkster’. Zij laat zien hoe je de activiteiten met je kind kunt uitvoeren. Ook kun je haar vragen stellen.

Verder kom je met andere ouders samen in een wijkcentrum of basisschool. Er worden thema’s over opgroeien en opvoeden behandeld en je kunt met andere ouders ervaringen uitwisselen.

Omgaan met je kind

De manier waarop je omgaat met je kind heeft veel invloed op de ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld veel gesprekjes met elkaar hebt, leert je kind beter praten. Opstap geeft je tips om je kind te ondersteunen en te stimuleren. Op die manier kan je kind zich beter ontwikkelen.

Waar kun je terecht?

In een aantal gemeenten in Nederland wordt het Opstap-programma aangeboden. Via de school van je kind of via {het jgz} bij jou in de buurt kun je hier meer informatie over krijgen.

 

Tags: advies

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?