GroeiGids

Basisschoolkind.

Aanpak van slaapproblemen

Het komt veel voor dat peuters en kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Vaak kost het veel doorzettingsvermogen om je kind in bed te laten blijven. Je kunt kiezen voor een van de methoden hieronder. Daarbij is het van belang dat je de methode die je kiest ook echt enkele weken consequent volhoudt.

Directe methode

Bij de directe aanpak werk je een vast slaapritueel af. Dat begint bijvoorbeeld met naar het toilet gaan, gevolgd door tanden poetsen, welterusten zeggen en naar bed gaan. Maak bij het instoppen duidelijk dat het de bedoeling is dat je kind de hele nacht in bed blijft en dat je niet komt als het roept of huilt. Stel een beloning in het vooruitzicht, bijvoorbeeld een stickertje, als je kind netjes in de eigen kamer blijft. Dan verlaat je de slaapkamer en negeer je vragen, roepen of huilen, hoe moeilijk je dat ook vindt.

De eerste nacht kunnen kinderen soms uren huilen. Van jou als ouder vraagt dat veel zelfbeheersing. Je moet bereid zijn om je kind gewoon te laten huilen. Ben je dat niet, dan kun je beter van tevoren al voor een andere methode kiezen.

Geleidelijk in slaap vallen

Bij de geleidelijke aanpak handel je het gewone slaapritueel af, maar vertel je dat je na 5 minuten even komt kijken als je kind rustig in bed blijft. Dit doe je dus ook na 5 minuten. Vervolgens vertel je weer rustig dat het tijd is om te gaan slapen en dat je over 8 minuten weer komt kijken. Dan vertrek je weer. Je blijft dus niet op de kinderkamer, ook niet als je kind nog huilt. Het kan nodig zijn dat je een aantal keren teruggaat voordat je kind in slaap is gevallen. Maak daarom de tijd tussen de bezoekjes aan de slaapkamer steeds een paar minuten langer.

Consequent zijn

Bedenk van tevoren welke aanpak je aanspreekt en wat je aankunt. Bij allebei is het belangrijkste dat je consequent bent en het elke avond op dezelfde manier doet. Bovendien is het belangrijk dat je partner dezelfde aanpak volgt.

 

Tags: instoppen

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?