GroeiGids

Basisschoolkind.

Maandverband en tampons

Natuurlijk is het belangrijk dat je je dochter voorbereidt op ongesteld zijn. Help haar ook bij de hygiëne. Leer haar dat ze zich dagelijks en zo nodig vaker moet wassen en schoon ondergoed moet aantrekken. Kiest ze voor maandverband of tampons? Het is prettig als je haar uitlegt wat de verschillen zijn en hoe je het gebruikt.

Maandverband

Tijdens de eerste menstruaties is het goed om maandverband te gebruiken. Zo merkt je dochter het best wat er met haar lichaam gebeurt. Maandverband is gemakkelijker bij het verwisselen, maar je kunt er last van hebben en het kan ook gaan ruiken. Er zijn heel veel verschillende soorten maandverband en tampons. Laat je dochter rustig kijken wat het best bij haar past.

Tampons

Veel meiden vinden het gebruik van tampons eerst nog lastig. Je kunt haar helpen door te bespreken hoe ze ertegenover staat, en uit te leggen hoe ze een tampon moet inbrengen. Ze kan het best beginnen met mini-tampons.

Inbrengen van tampons

Het inbrengen van een tampon is een handigheidje waar de meeste meisjes even aan moeten wennen. Het is slim om het gewoon af en toe eens te proberen. Je kunt vertellen dat de tampon niet goed zit als je hem voelt zitten. Dan moet hij nog een stukje omhoog. Doet je dochter aan sport, dan is het gebruik van tampons erg handig, zeker bij een sport als zwemmen.

Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren.

Hygiëne

Het is goed om je dochter uit te leggen hoe vaak ze maandverband of tampons moet verwisselen en dat ze de gebruikte exemplaren niet door het toilet mag spoelen. Tijdens de menstruatie is het extra belangrijk dat je dochter zich goed wast. Als ze niet thuis is, kan ze misschien vochtig toiletpapier gebruiken.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?