GroeiGids

Jongvolwassene.

Genotmiddelen

Je kind is nu op een leeftijd dat het zelf keuzes maakt. Veel kinderen denken op deze leeftijd dat ze de consequenties van keuzes kunnen overzien. Ook als het gaat om roken, drank en drugs.

Ontwikkeling hersenen

De hersenen zijn pas volgroeid rond het 25ste jaar. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren, plannen en zelfbeheersing is tot die tijd nog in ontwikkeling. Hierdoor weten jongeren nog niet goed wat de gevolgen zijn van wat zij doen.

Praten over roken, drank en drugs

Je kunt beter geen genotmiddelen verbieden, dit werkt niet. Probeer wel om het onderwerp met je kind te bespreken. De mening van ouders vinden jongeren nog steeds belangrijk. De kans dat je kind gelijk open is over het gebruik van genotmiddelen is erg klein. Je kunt wel proberen om de drempel te verlagen om eerlijk te zijn. Probeer bijvoorbeeld om de angst of schaamte te verminderen. Soms kan het alleen al helpen als je benoemt dat je je kunt voorstellen dat het moeilijk is om erover te praten.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?