GroeiGids

Jongvolwassene.

GHB

GHB is verkrijgbaar als een stroperige, zoute vloeistof en zit vaak in plastic buisjes van 5 ml. GHB bestaat ook in poedervorm. Het effect van GHB kan per persoon verschillen. Dit hangt bijvoorbeeld af van het gewicht van de gebruiker, eerdere ervaringen met het middel en individuele gevoeligheid. GHB geeft een ontspannen gevoel. Het gevoel wordt vergeleken met het effect van alcohol.

Risico’s van GHB

 • Bewustzijnsverlies (‘out gaan’).
  Bij hoge doseringen is er kans op bewusteloos raken. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in zijn eigen tong of braaksel als hij buiten bewustzijn is.
 • Kwetsbaarheid. 
  Door het gebruik van hoge doseringen GHB kunnen grenzen vervagen, waardoor de gebruiker soms dingen doet die hij eigenlijk niet wil.
 • Afhankelijkheid.
  Regelmatig GHB-gebruik leidt snel tot afhankelijkheid. Bij stoppen na dagelijks gebruik treden ontwenningsverschijnselen als trillingen en slapeloosheid op.
 • Hersenschade.
  Er zijn aanwijzingen dat langdurig GHB-gebruik tot hersenschade kan leiden. Dit zou verklaren waarom sommige gebruikers last hebben van geheugenproblemen, leerproblemen en concentratieproblemen.
  Ook het herhaaldelijk bewusteloos raken kan vermoedelijk tot hersenschade leiden.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?