GroeiGids

Jongvolwassene.

XTC

Xtc is te koop in de vorm van pillen, capsules en poeders. De pillen hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding.

Risico’s van xtc

Er is onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van xtc.

  • Waarschijnlijk kan gebruik van xtc leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming (depressiviteit). Het gevaar neemt toe naarmate je meer en vaker gebruikt. Het is niet uit te sluiten dat ook eenmalig gebruik van een hooggedoseerde pil al zo’n effect heeft. Het is nog niet bekend hoe ingrijpend dit is en of het blijvend is.
  • Xtc kan schadelijk zijn voor de nieren en lever.
  • Er kunnen andere stoffen in een pil of poeder zitten, en de dosering kan heel hoog zijn. Hierdoor bestaat het risico op overdosering of ongewenste effecten. 
  • Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie moeten zeker geen xtc gebruiken.
  • Xtc kan ook depressies, angstaanvallen en psychoses versterken.

Oververhitting

Wie xtc of speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is en de gebruiker onvoldoende (fris of water) drinkt, bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat de spieren en sommige organen, zoals de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Dit risico speelt minder wanneer de gebruiker genoeg water of fris drinkt en er in de disco of feestruimte voldoende ventilatie en afkoeling is.

 

Tags: oppeppen mdma

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?