GroeiGids

Jongvolwassene.

Zelfbeschadiging

Zelfbeschadigend gedrag, of automutilatie, is het moedwillig en regelmatig beschadigen van het eigen lichaam. Deze mensen brengen zichzelf bewust lichamelijke pijn of letsel toe, bijvoorbeeld door te snijden of te krassen in de huid, zichzelf te slaan of schadelijke stoffen in te nemen, of brandwonden bij zichzelf te veroorzaken. Het komt het meest voor bij meisjes vanaf 17 jaar tot de vroege volwassenheid.

Waarom?

  • Zelfbeschadiging is vaak een uitlaatklep voor heftige gevoelens.
  • Door zichzelf te beschadigen kan een jongere soms emotionele spanningen verminderen.
  • Het komt voor dat jongeren zichzelf pijn willen doen uit zelfhaat.
  • Door de pijn komen natuurlijke pijnstillers (endorfinen) in de hersenen vrij. Dat geeft een prettig gevoel en dat werkt verslavend.

Een jongere die zichzelf snijdt, brandt of op een andere manier kapotmaakt, schreeuwt vooral om aandacht en hulp.

Welke jongeren automutileren?

Bepaalde risicofactoren kunnen het risico vergroten dat jongeren zichzelf gaan beschadigen. Denk aan een jongere die al dwangmatig gedrag vertoont, of ernstige problemen of veel verdriet heeft.

Risico’s van automutilatie

Het is heel naar om te zien dat je kind zichzelf pijn doet. Het is ook zeker niet ongevaarlijk. Bij het snijden kan je kind bijvoorbeeld een slagader raken. Het is belangrijk dat je op tijd herkent dat een jongere aan zelfbeschadiging doet. Dan kun je er misschien iets aan doen.

Wat kun je doen aan zelfbeschadiging?

Vaak zitten er grote problemen achter het zelfbeschadigende gedrag. Door psychotherapeutische behandelingen kan je kind proberen om er controle over te krijgen. Verder kan medicatie helpen om angsten te verminderen, waardoor ook het zelfbeschadigende gedrag afneemt.

Probeer als ouders om oprechte aandacht en belangstelling te tonen voor je kind. Dan kun je er misschien achter komen hoe het kind zich voelt en waarom het zichzelf beschadigt. Leg niet te veel nadruk op de automutilatie, maar probeer je in te leven in de wereld van je zoon of dochter. Steun bieden is het belangrijkst.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?