GroeiGids

Jongvolwassene.

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling begint in de kindertijd en gaat het hele leven door. Bij het ene kind verloopt deze ontwikkeling soepeler dan bij het andere.

Lichamelijke veranderingen

Als je kind 18 is, zijn de meeste lichamelijke veranderingen wel achter de rug.

  • Bij sommige meisjes kunnen de borsten nog wat groeien, maar bij de meeste meisjes is de groei gestopt. De menstruatie zal nu ook volgens een vaste cyclus verlopen.
  • De baardgroei van jongens ontwikkelt zich nog wat verder. Er groeit nu ook haar op armen en benen, in de oren en de neus. Sommige jongens krijgen later nog haar op hun borst, rug, buik en schouders. Soms begint dat pas na hun twintigste.

Seksuele identiteit

Als puber heeft je kind al meer interesse gekregen in seksualiteit. In de fase van adolescentie gaan jongeren verder met het ontdekken van seksualiteit. Sommige jongeren hebben hun eerste seksuele ervaring al gehad, andere kunnen daar nu aan toe zijn. In  deze fase kunnen jongeren ontdekken dat ze homoseksueel of biseksueel zijn.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?