GroeiGids

Jongvolwassene.

Menstruatie

Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun tiende en vijftiende jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Dan is ze vruchtbaar en kan ze zwanger raken. Bij de menstruatie stoot de baarmoederwand het overtollige slijmvlies en bloed af. Gedurende zo’n vier dagen is er dan bloedverlies uit de vagina. Meisjes kunnen voor of tijdens de menstruatie last hebben van buikpijn.

Menstruatiecyclus

De menstruatie is meestal na de eerste keer niet meteen regelmatig. Soms blijft een tweede ongesteldheid een paar maanden uit. Dat is normaal. Zeker in het begin kan de cyclus nog wel eens onregelmatig zijn en kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies. Dat komt meestal doordat het lichaam nog niet gewend is aan de hormonen. Gedurende de puberteit neemt de afgifte van hormonen nog toe.

Andere oorzaken voor een onregelmatige of zelfs wegblijvende menstruatie zijn:

  • stress;
  • laag lichaamsgewicht;
  • forse vermagering;
  • een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia);
  • medicijngebruik;
  • gebruik van de pil;
  • intensief sporten.

Uiteraard kan een uitblijvende menstruatie ook betekenen dat je dochter zwanger is. Als je je er zorgen over maakt, kun je het best contact opnemen met je huisarts. Pas vanaf de leeftijd van 20 jaar krijgen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?