GroeiGids

Jongvolwassene.

Travestie

Travestie en transseksualiteit zijn twee verschillende begrippen. Bij travestie voelt je kind zich er goed bij om gekleed te gaan als iemand van het andere geslacht. Bij transseksualiteit heeft je kind het gevoel dat het daadwerkelijk tot de andere sekse behoort. Travestie en transseksualiteit komen zowel bij mannen als vrouwen voor.

Travestie bij jongeren

Als je dochter bij een verkleedpartijtje een snorretje opplakt of je zoon een jurk aantrekt, hoeft dit niets met travestie te maken te hebben, maar sommige jongeren ontdekken dat ze zich ook in het dagelijks leven graag als iemand van de andere sekse kleden. Als je kind ervoor uitkomt travestiet te zijn, voelt het zich hier goed bij en is dit vaak een essentieel onderdeel van zijn of haar identiteit.

Genderdysforie

Als je kind onvrede heeft met zijn of haar biologische geslachtsidentiteit, is er sprake van genderdysforie. Dit wordt ook wel genderidentiteitsstoornis genoemd. In zo’n geval ervaart een kind al ruim voor de puberteit spanning tussen hoe het zich voelt en hoe de buitenwereld het ziet. Als kinderen met genderdysforie door operatieve ingrepen van geslacht willen veranderen, is er sprake van transseksualiteit.

Transseksualiteit bij jongeren

Transseksualiteit heeft maar zijdelings te maken met seksualiteit. Het staat los van hetero- of homoseksualiteit, maar heeft alles te maken met de eigen genderidentiteit. Je kind heeft het gevoel bij de andere sekse te horen en wil dit gevoel naar de werkelijkheid vertalen door zich bijvoorbeeld te laten opereren.

Niet ongewoon

Travestie en transseksualiteit komen al eeuwenlang in allerlei culturen voor, maar worden vaak onterecht geassocieerd met homoseksualiteit. Travestie en transseksualiteit zijn aangeboren en staan los van cultuur, religie of opvoeding.

Hoe ga je ermee om?

Als je kind vertelt dat het travestiet is of het gevoel heeft in het verkeerde lichaam te zitten, kun je daar in eerste instantie van schrikken. Op dat moment heeft je kind wel behoefte aan begrip en een luisterend oor. Beschouw het als een positief teken dat je kind het je vertelt. Het geeft aan dat je kind je vertrouwt. Er zijn in Nederland twee zogenaamde genderteams, in het VU medisch centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum in Groningen (boven de 18 jaar). Deze teams houden zich bezig met genderdysforie.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?