GroeiGids

Jongvolwassene.

Verkeerde vrienden

Als ouder kun je het er moeilijk mee hebben als je vindt dat je kind geen goede vrienden heeft, of als je ziet dat ze geen goede invloed hebben. Je merkt dat bijvoorbeeld doordat je zoon of dochter niet meer op tijd thuiskomt of gaat roken, blowen of spijbelen, of zich zelfs crimineel gedraagt. Gelukkig wordt de invloed van ‘foute vrienden’ geleidelijk minder. De meeste jongeren komen uiteindelijk goed terecht.

Praten over verkeerde vrienden

Als je kind er open voor staat, kun je dit bespreken. Probeer dat wel op basis van gelijkwaardigheid te doen. Een belerende houding werkt vaak averechts. Als je kind nog thuis woont, kun je regels stellen, bijvoorbeeld dat er geen drugs in huis mogen komen.

Volwassen worden

Vanaf een jaar of 20 gaan jongeren zich meer volwassen gedragen, vooral wanneer ze een partner krijgen. De invloed van de vriendengroep wordt minder, en ze hebben een duidelijk idee van hun eigen identiteit. Ze weten nu wat wel en niet belangrijk voor hen is.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?