GroeiGids

Jongvolwassene.

Inburgeren

In de Wet inburgering staat dat inburgeren verplicht is voor de meeste mensen die van buiten Europa komen en in Nederland komen wonen. Soms is inburgeren ook verplicht voor mensen die al langer in Nederland wonen. Kinderen (tot 18 jaar) hoeven dit niet te doen want zij gaan al naar school.

Inburgeringscursus

Bij een inburgeringscursus leer je de Nederlandse taal en leer je over wonen en werken in Nederland. Door dagelijkse dingen te doen, oefenen de deelnemers. Je begint op school en oefent daarna in de praktijk, bijvoorbeeld met het aanvragen van een bankpas of het voeren van een gesprek bij de dokter. Er zijn verschillende soorten inburgeringscursussen. Samen met de gemeente bekijk je welke cursus het best bij je past.

Diploma

Ken je de Nederlandse taal voldoende? Om te toetsen of je de taal goed genoeg kent, doe je een inburgeringsexamen. Als je slaagt, krijg je een diploma. Het diploma is het bewijs dat je de taal goed genoeg spreekt, leest en schrijft.

Naturalisatie

Als je vijf jaar met een verblijfsvergunning in Nederland hebt gewoond, kun je Nederlander worden. Dat heet naturalisatie. Je vraagt dat aan bij de gemeente en het duurt ongeveer een jaar voordat je antwoord krijgt. Daar zijn een aantal regels voor:

  • Je moet ten minste 18 jaar zijn.
  • Je moet ingeburgerd zijn.
  • Je mag niet in een Nederlandse gevangenis hebben gezeten.
  • Je mag geen tweede nationaliteit hebben.

Kijk ook eens bij:

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?