GroeiGids

Jongvolwassene.

Alcoholgebruik

Veel jongeren drinken alcohol tijdens het uitgaan. Alcohol is altijd schadelijk, ook als je zoon of dochter maar een paar glazen drinkt. Misschien maak je je zorgen over het alcoholgebruik van je kind en vraag je je af wat je kunt doen.

Het goede voorbeeld

Natuurlijk is het verstandig om het goede voorbeeld te geven. Neem je eigen alcoholgebruik eens kritisch onder de loep. Kom je erachter dat het drinken wel heel gewoon is geworden? Dan is het misschien tijd om hier iets in te veranderen. Kinderen nemen namelijk vaak de gewoonten van hun ouders over.

Praat je over alcoholgebruik?

Zodra je zoon of dochter op stap gaat of niet meer thuis woont, heb je geen toezicht meer op het alcoholgebruik. Het is daarom verstandig om samen eerlijk te praten over zijn of haar drankgebruik. Bespreek daarbij de positieve en de negatieve effecten van alcohol. Vraag je zoon bijvoorbeeld of hij weet hoe hij is als hij drinkt? Vraag je dochter of ze controle heeft over wat ze doet en of ze dan nog veilig thuis kan komen. Op het moment dat iemand teveel gedronken heeft is het niet erg zinvol om een gesprek aan te gaan. Praat de volgende dag met je kind, als hij of zij niet meer onder invloed is.

Met de auto en fiets

Als je zoon of dochter inmiddels zijn rijbewijs heeft behaald, of als een van zijn vrienden een rijbewijs heeft, dan is het ook mogelijk om met de auto te gaan. Het is verstandig om te praten over de gevolgen van alcohol in het verkeer. Deze risico's zijn er ook als je op de fiets gaat. Alcohol beïnvloedt het rijgedrag omdat reactiesnelheid en concentratievermogen verslechteren. Hierdoor ga je roekeloos rijden en is de kans op een ongeluk groter.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?