GroeiGids

Jongvolwassene.

Brommer en scooter

Vanaf 16 jaar mogen jongeren op een bromfiets of scooter rijden. Ze moeten dan wel eerst hun bromfietsrijbewijs halen. Veilig op de bromfiets rijden begint bij een veilige bromfiets en een goede uitrusting.

Remmen van de scooter of brommer

Goed werkende remmen zijn ontzettend belangrijk. Laat de remmen regelmatig controleren. Je kunt slecht werkende remmen onder andere herkennen aan blokkering van de remmen en trillingen bij het remmen.

Helm

Een goed passende helm is heel belangrijk. Let bij de aanschaf van een helm op het Europese ECE-keurmerk. Dan weet je zeker dat de helm veilig is. Laat je kind liever geen tweedehands helm dragen. Een helm die al een keer gevallen is, is namelijk minder betrouwbaar. Ook is het belangrijk dat de kinband niet te veel speling heeft. De helm kan dan bij een val van het hoofd schuiven.

Banden

Laat je kind regelmatig de banden van de bromfiets controleren. Banden met te weinig profiel kunnen de kans op een valpartij vergroten. Door slechte schokdempers kunnen de banden sneller slijten. Laat dus ook regelmatig de schokdempers controleren.

Verlichting

Het is heel belangrijk dat je kind door andere bestuurders op de weg gezien wordt. De bromfietsverlichting moet dus in orde zijn. Laat kapotte verlichting zo snel mogelijk repareren.

Verkeersregels

Je kind heeft voor het bromfietsrijbewijs de verkeersregels geleerd en zou dus moeten weten wat veilig is en wat niet. Druk jongeren toch op het hart goed uit te kijken in het verkeer, en zich aan de maximumsnelheid te houden.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?