GroeiGids

Kinderwens.

De vruchtbaarheid van de vrouw

Tot je dertigste ben je als vrouw het meest vruchtbaar. Daarna neemt de hoeveelheid eicellen snel af. Het algemene advies is dan ook dat vrouwen het best aan kinderen kunnen beginnen voor hun vijfendertigste.

Vruchtbare dagen

Een vrouw heeft iedere maand vruchtbare en onvruchtbare dagen. Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om in ieder geval seks te hebben op de vruchtbare dagen. Als je vruchtbaar bent, heb je (tot je dertigste jaar) elke maand gemiddeld 20 procent kans om zwanger te worden. Dat betekent dat het één of meerdere jaren kan duren voordat je zwanger raakt, ook als er geen medische problemen zijn.

Gezonde voeding en een gezond gewicht

Voor de vruchtbaarheid is het belangrijk dat je gezond eet en een gezond lichaamsgewicht hebt. Als je onder- of overgewicht hebt, kan dat een directe weerslag hebben op je vruchtbaarheid. Ook als je ziek bent geweest of langere tijd minder gezond hebt geleefd, kan dit van invloed zijn.

Diëtiste

Gezond leven vormt de basis als je je kansen op zwangerschap wilt vergroten. Het is een goed idee om advies van een diëtiste in te winnen, en te laten onderzoeken of je geen gebrek hebt aan bepaalde vitamines of mineralen.

Invloed van stress op de vruchtbaarheid

Er zijn aanwijzingen dat spanningen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de spanning die je kunt voelen over de beslissing om te gaan proberen in verwachting te raken, of de spanning die je kunt voelen wanneer het niet meteen lukt. Soms worden vrouwen juist zwanger als ze net de hoop hebben laten varen. Het klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer toch niet te gefixeerd te raken. Heb je toch last van stress, neem dan bijvoorbeeld een korte vakantie, of verzet je zinnen op een andere manier.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, neemt de kwaliteit van de eicellen af. Als je ouder bent dan 35 jaar, heb je meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Ook heb je meer kans op een chromosomale afwijking zoals downsyndroom bij je toekomstige kind. Als je pas op latere leeftijd aan kinderen begint, is het belangrijk dat je deze risico’s kent.

Meer informatie over zwanger worden na je vijfendertigste kun je vinden op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

 

Tags: eicellen

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?