GroeiGids

Kinderwens.

Vruchtbaarheidsproblemen

In verwachting raken en een kind krijgen lijkt zo natuurlijk dat je er eigenlijk van uitgaat dat het moet lukken. Toch hebben steeds meer vrouwen er problemen mee. Dat komt ook doordat we in Nederland op steeds latere leeftijd proberen zwanger te raken, en als vrouw ben je op je vijfendertigste nu eenmaal veel minder vruchtbaar dan op je twintigste.

Wat kun je zelf doen aan vruchtbaarheidsproblemen?

Er zijn verschillende manieren waarop mannen en vrouwen hun vruchtbaarheid kunnen bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige leefregels en tips, van gezond eten tot op de juiste momenten vrijen. De meest algemene leefregel is: niet roken, geen alcohol drinken en vooral voor vrouwen: gezond eten.

Wanneer is nader onderzoek nodig?

Een jaar proberen zonder zwanger te worden, is nog niet zo zorgwekkend, zeker als je nog onder de 30 bent. Duurt het langer en ben je ouder dan 30 jaar, of heb je duidelijke klachten, dan is het hoe dan ook verstandig om je huisarts op te zoeken en te laten onderzoeken waar het aan zou kunnen liggen, liefst binnen een halfjaar.

Wanneer het echt niet lukt

Als het echt niet lukt om in verwachting te raken, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Ook zijn er diverse mogelijke behandelingen. Wanneer behandelingen niet aanslaan, kun je eventueel nog verschillende alternatieven overwegen, als je hiervoor openstaat.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?