GroeiGids

Ouderschap.

Aansprakelijkheid

Tot de 18e verjaardag van je kind ben je als ouder financieel verantwoordelijk.

Aansprakelijkheid aankopen door kinderen

Als een minderjarig kind een overeenkomst sluit (in een winkel of op internet), kunnen ouders dit ongedaan maken. Minderjarigen mogen namelijk zonder toestemming van hun ouders geen overeenkomsten afsluiten.

Je kunt het product terugbrengen of terugsturen zonder te betalen, met een schriftelijke verklaring erbij en (het liefst) aangetekend. Als je al betaald hebt, kun je het geld terugkrijgen. De verzendkosten moet je meestal wel betalen. Kijk voor meer informatie op ConsuWijzer.nl.

Aankopen met toestemming van de ouders

De verkoper mag bij aankopen die passen bij de leeftijd van pubers (zoals kleding) ervan uitgaan dat er toestemming is van de ouders. Heb je voor ongebruikelijke uitgaven toestemming gegeven, dan is de overeenkomst dus niet terug te draaien. Bijvoorbeeld als je tekende voor een lening van je kind voor een scooter. Lees meer over de financiële verantwoordelijkheid op Juridischloket.nl.

Aansprakelijkheid bij schade door kinderen

Is je kind 13 jaar of jonger, dan ben je als ouder ook aansprakelijk voor de schade die je kind aanricht. Via een aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin is de schade meestal te verhalen. Kinderen van 14 en 15 jaar zijn zelf aansprakelijk, tenzij je als ouder je kind kon tegenhouden op het moment dat de schade ontstond. Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf aansprakelijk voor schade.

Boetes betalen door kinderen

Bekeuringen voor lichte verkeersovertredingen van een kind jonger dan 16 jaar, betaal je als ouder. De boete wordt dan gehalveerd. Kinderen van 16 jaar en ouder moeten zelf de volledige boete betalen.

Mijn kind wordt 18

Wanneer je kind 18 jaar wordt, gaat een hoop veranderen. Bijvoorbeeld:

  • Je kind is nu zelf financieel verantwoordelijk.
  • Je kind is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.
  • Je kind kan zorgtoeslag aanvragen.
  • Je kind mag stemmen.

Onderhoudsplicht voor kinderen van 18, 19 en 20 jaar

Heb je een kind van 18, 19 of 20 jaar, dan heb je een voortgezette onderhoudsplicht. Dit betekent dat je als ouder de kosten van levensonderhoud en studie van je kind moet betalen. Kijk voor meer informatie op Nibud.nl.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?