GroeiGids

Ouderschap.

Onzekerheid

Niemand kan je precies vertellen hoe jij jouw kind moet opvoeden. Iedere ouder heeft sterke en minder sterke punten. En alle ouders twijfelen wel eens. Dat is heel normaal.

Iedereen is wel eens onzeker

Ouder zijn vraagt veel nieuwe dingen van je. Er zijn geen vaste regels of handleidingen. Ieder kind is anders en veranderen ook nog eens de hele tijd. Je wilt geduldig zijn, je inleven in je kind en jezelf kunnen beheersen. Je wilt grenzen stellen maar er ook eens van afwijken. Je wilt je kind beschermen en het allemaal goed doen, want je gunt je kind het allerbeste. Dat is nogal wat. Het is dus niet zo raar dat je wel eens onzeker bent.

Controntatie met jezelf

Als je een kind hebt, leer je jezelf soms heel anders kennen. Opvoeding is een soort spiegel. Je leert welke zaken jij heel belangrijk vindt, soms zijn dit dingen die je vanuit je eigen jeugd hebt meegekregen. Dit kunnen ook frustraties zijn, of zelfs jeugdtrauma’s. Een nare jeugd kan invloed hebben op jouw rol als moeder of vader. Soms schrik je als je je ouders in jezelf herkent. Of loop je juist op je tenen om het anders te doen. Dat maakt het niet makkelijker.

Hulp zoeken voor jezelf

Onzekerheid hoort erbij. Probeer er vooral over te praten met mensen die je vertrouwt en er voor open staan. Maar als je merkt dat het niet goed gaat met jou of je kind, zoek dan professionele hulp en praat met de huisarts of {het jgz}.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?