GroeiGids

Ouderschap.

Teken

Een teek is een klein, bruinzwart insect dat vaak in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen voorkomt.

Teken zitten vooral in hoog gras, struiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op dieren die voorbij komen lopen, maar ook op mensen. Teken vallen dus niet uit bomen.

Tekenbeet

Teken voeden zich met bloed dat ze door middel van een beet opzuigen. Teken kunnen ook ziekten met zich meedragen en die door een beet op mensen overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

Op teken controleren

Het is verstandig de kleding, de huidplooien en het hoofd van je kind regelmatig op teken te controleren. Wanneer je kind veel speelt in hoog gras en struiken, is het een goed idee om het shirt in de broek te stoppen en de broekspijpen in de sokken. Blote lichaamsdelen kun je insmeren met een insectenwerend middel.

Hoe verwijder je een teek?

Een teek laat de huid pas los als hij zich helemaal volgezogen heeft met bloed. Als je kind een teek heeft, verwijder deze direct met een tekentang. Controleer daarna of alle delen van de teek uit de huid verwijderd zijn. Dit doe je door de teek te bekijken: een zuigmond met aan weerszijden twee tastdelen moeten aanwezig zijn.

Gebruik geen alcohol!

Verwijder een teek liever niet met alcohol, olie, jodium of andere middelen. De teek kan hiervan schrikken en zijn maaginhoud in de huid spuiten, wat een infectie kan veroorzaken.

Schoonmaken

Het is verstandig om na het verwijderen van de teek de huid rondom de beet schoon te maken met bijvoorbeeld alcohol. Als je denkt dat de teek niet helemaal is verwijderd, is het verstandig dezelfde dag nog met je kind langs je huisarts te gaan.

Meer info op Tekenradar.nl

Meer informatie over teken, waar en wanneer ze actief zijn en over de ziekte van Lyme, vind je op de website Tekenradar.nl.

Filmpje: Een teek? Pak hem beet!

In dit filmpje van het RIVM krijg je informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?