GroeiGids

Ouderschap.

Incest

Incest is seksueel contact tussen familieleden.

Gevolgen van incest

Misbruikt worden door een eigen ouder of naaste familielid is voor de meeste kinderen traumatisch. De dader is immers iemand die dicht bij je kind staat. Je kind voelt zich daardoor onveilig, machteloos en bang. Het beschadigt het zelfbeeld van je kind. Ook als je kind ouder wordt, kan het hier last van blijven houden. Maar deze gevolgen zijn niet altijd te zien of te merken.

Trouw aan eigen ouders

Kinderen zijn trouw aan hun eigen ouders. Ook als ze door hun eigen vader of moeder misbruikt worden. Daarom vinden ze het moeilijk om het te vertellen. Ze schamen zich ervoor of denken dat het hun eigen schuld is.

Let op de signalen van seksueel misbruik

Bij alle ongewenste seksuele handelingen, dus ook incest, gaat het om seksueel misbruik. Als je denkt dat je kind misbruikt wordt, let dan op een aantal signalen.

Misbruikt door partner of familielid

Als je kind misbruikt is door je eigen partner, of door een broer of opa, schrik je natuurlijk. Er gaat van alles door je heen. Hoe ga je hiermee om?

Misschien is het beter om eerst iemand anders in vertrouwen te nemen, zoals een vriendin, je buurvrouw of de huisarts. Dan kun je erover praten. Of bel voor advies (anoniem) met Veilig Thuis: 0800-2000.

Zorg dat je kind veilig is

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind veilig is. Daar moet je echt alles voor doen. Zoek hulp via je eigen huisarts of via Veilig Thuis: 0800-2000.

Je eigen huisarts en Veilig Thuis verwijzen je eventueel door naar gespecialiseerde hulp, zoals een instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd-GGZ) waar je kind hulp en begeleiding krijgt bij het verwerken van wat er gebeurd is.

Aangifte doen bij incest

Seksueel misbruik (ontucht) is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dat is extra moeilijk, omdat je dan aangifte doet tegen je eigen partner, broer of vader. Doe het daarom alleen als jij en je kind er zelf klaar voor zijn.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?