GroeiGids

Ouderschap.

Opleiding en kinderen

Het is soms lastig om je opleiding te combineren met de zorg en de verantwoordelijkheid voor je gezin. Hoeveel tijd heb je voor je studie? Hoe betaal je je studie? Houden ze op school of de universiteit rekening met je situatie?

Opleiding combineren met kinderen

Soms is het lastig de zorg voor je kind te combineren met je studie. Scholen bieden meestal een aangepast programma zoals een deeltijdstudie of een avondstudie. Het is ook verstandig om goed uit te zoeken welke regelingen en voorzieningen van toepassing zijn, zoals voor kinderopvang en eventueel kinderopvangtoeslag. Meer infomatie en tips over studeren met een kind vind je op Studerendemoeders.nl.

Wil je weten welke regelingen er voor jou beschikbaar zijn tijdens je studie? Kijk dan op Studiemetkind.nl

Studeren voor je 30ste

Ben je nog geen 30 en wil je een opleiding volgen aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), een hogeschool (hbo) of universiteit (wo)? Dan kun je studiefinanciering aanvragen tot en met de maand dat je 30 wordt. Kijk op DUO.nl om te zien hoe studiefinanciering voor jouw situatie in elkaar zit.

De studiefinanciering is echter niet altijd genoeg om je studie en je levensonderhoud van te betalen.

Studeren na je 30ste

Als je een andere opleiding volgt dan mbo, hbo of universiteit, of als je 30 jaar of ouder bent, heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel gebruikmaken van het collegegeldkrediet. Kijk op DUO.nl om te zien hoe studiefinanciering voor jouw situatie in elkaar zit.

Belastingaftrek studiekosten

Als je geen recht hebt op studiefinanciering kom je in aanmerking voor belastingaftrek studiekosten. Dit geldt ook wanneer je in deeltijd studeert (wel of niet naast een baan). Niet alle studiekosten zijn aftrekbaar. Kijk voor de precieze voorwaarden op Belastingdienst.nl.

Studeren met een uitkering?

Wil je gaan studeren terwijl je een uitkering hebt? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een opleiding volgen zonder dat dit gevolgen heeft voor je uitkering. Bespreek dan je wensen met het UWV of kijk op Werk.nl voor je mogelijkheden.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?