GroeiGids

Peuter.

Diagnose en behandeling ADHD

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een concentratiestoornis in combinatie met hyperactiviteit. ADHD wordt meestal pas vastgesteld op de basisschool, maar de symptomen kunnen al eerder optreden. ADHD moet bij voorkeur worden vastgesteld door een specialist: een kinder- en jeugdpsychiater of een klinisch kinder- en jeugdpsycholoog. ADHD komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Is het ADHD?

Symptomen van ADHD zijn al op jonge leeftijd zichtbaar en voor het zevende levensjaar vaak al duidelijk aanwezig. Toch is ADHD op jonge leeftijd moeilijk vast te stellen. Het drukke en impulsieve gedrag kan namelijk ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld opstandigheid of emotionele problemen. Drukke kinderen hoeven niet per se ADHD te hebben.

Wat kun je zelf doen voor je kind?

Een kind met ADHD opvoeden vraagt om een heel duidelijke, voorspelbare manier van opvoeden. Schema’s, eenvoudige huisregels en duidelijke instructies zijn heel belangrijk. Ook je kind voorbereiden op nieuwe gebeurtenissen geeft meer rust. Beloon je kind ook als het goede wil toont en zich inspant om dingen goed te doen.

Medicatie bij ADHD

De behandeling van ADD en ADHD gebeurt meestal met ‘psychostimulantia’. De bekendste daarvan is Ritalin. De medicijnen genezen niet, maar verminderen de klachten wel. De kinderarts of -psychiater stelt meestal de juiste dosering vast. Ook de huisarts kan je vragen beantwoorden over de regelmaat van inname en eventuele bijwerkingen van de medicijnen. Het is verstandig om de behandeling niet bij medicatie alleen te laten: psychotherapeutische ondersteuning en opvoedcursussen of -ondersteuning zijn zeker aan te bevelen.

Medicijnen als Ritalin vallen onder de Opiumwet. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en neem dan een doktersverklaring in het Engels mee voor je kind.

Ondersteuning

Ondersteuning van het kind of de ouders kan ook helpen. Het kind kan bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij het omgaan met ADHD, of een training sociale vaardigheden. Ook voorlichting (psycho-educatie) aan ouders of leraren kan belangrijk zijn in de behandeling van ADHD. Opvoedcursussen kunnen voor ouders heel nuttig zijn, net als contact met ouders die ook een kind met ADHD hebben. Kijk ook eens op de website van oudervereniging Balans.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?