GroeiGids

Puber.

Groeispurt

Pubers groeien tijdens hun groeispurt meer dan twee keer zo snel als in hun kindertijd. Sommige kinderen worden lang, andere blijven wat kleiner.

Die groei kost energie. Pubers hebben veel eetlust, kunnen moe en sloom zijn en voelen zich soms niet zo lekker. Hun bewegingen zijn een tijdje ontregeld; ze zijn onhandig en slungelig. Soms hebben kinderen last van groeipijn in hun armen of benen.

Groeispurt bij meisjes

Meisjes hebben vaak een groeispurt als ze tussen de 10 en 14 jaar zijn. Ze groeien eerst vooral in de lengte. Bij de meeste meisjes is er rond hun twaalfde een groeipiek. Zodra meisjes voor het eerst ongesteld zijn geweest, groeien ze niet meer zo snel. Ze groeien dan nog gemiddeld 8 centimeter. Is de lengtegroei voorbij, dan groeien meisjes ook in andere richtingen. Ze krijgen bijvoorbeeld rondere heupen.

Groeispurt bij jongens

De groeispurt begint bij jongens als ze ongeveer 13 jaar zijn. Omdat ze meestal eerst vooral in de lengte groeien, zien ze er soms slungelachtig uit. Zelf moeten ze ook wennen aan hun groeiende lijf en kunnen zich wat onhandig gaan bewegen. De groeispurt duurt bij jongens tot een jaar of 16. Daarna groeien ze niet veel meer. Dankzij hun hormonen zijn mannen uiteindelijk als volwassene gemiddeld 13 cm groter dan vrouwen.

Voedingsstoffen en vitamines

Pubers groeien snel. Bepaalde voedingsstoffen zijn daarom extra belangrijk voor ze.

  • Kalk (voor de botopbouw) zit in melkproducten.
  • IJzer zit vooral in groenten, vlees en graanproducten (brood). In witbrood zit nauwelijks ijzer. Volkorenproducten bevatten juist veel ijzer.
  • Vitamine C. Het lichaam neemt ijzer beter op samen met vitamine C en dat zit vooral in fruit, maar ook in groenten en aardappelen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?