GroeiGids

Puber.

Lichamelijke problemen

Soms ontwikkelt een kind zich minder goed als gevolg van een of meer lichamelijke problemen. Bepaalde aandoeningen zijn aangeboren, andere ontstaan pas later.

Lichamelijke problemen en aandoeningen

Voorbeelden van aandoeningen die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling zijn een lui oog, scoliose (een scheve rug) of kyfose (een kromme rug), een open rug, een hazenlip en een aangeboren vlek, zoals een wijnvlek.

Gevolgen voor de ontwikkeling

Fysieke aandoeningen die zich vroeg openbaren kunnen van invloed zijn op de hele ontwikkeling van een kind. Omdat de lichamelijke ontwikkeling zo sterk samenhangt met de algehele ontwikkeling, is het goed om zo vroeg mogelijk hulp in te schakelen als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft. Zo help je jezelf, je kind en eventuele broertjes of zusjes om op een goede manier om te gaan met beperkingen. Bovendien bied je zo je kind de kans om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Hulp van ouders

Wil je eens praten met iemand die begrijpt hoe het is om een kind te hebben met een beperking? Via Parent2Parent.nl kom je in contact met een supportouder die hier ervaring mee heeft. Je kunt vragen stellen en ervaringen delen.

 

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?