GroeiGids

Puber.

Weerbaarheid

Hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je kind niet over zich heen laat lopen of te gemakkelijk door anderen wordt beïnvloed? Het liefst wil je de onzekerheid van je puber wegnemen. Je wenst je kind toe dat het vol zelfvertrouwen door het leven gaat en zich weerbaar op kan stellen.

Wat is weerbaarheid?

 • Ervoor zorgen dat je je niet alles laat overkomen.
 • Weten wat je wel en niet wilt.
 • Gedrag kunnen herkennen bij jezelf en anderen.
 • Weten hoe je daarop moet reageren.
 • Weten hoe je aan moet geven waar je grenzen liggen.
 • Achter je eigen mening staan en je sterk voelen.

Om je sterk te voelen moet je zelfvertrouwen hebben. Dan kun je initiatieven nemen, vrienden maken, ruziemaken en ruzie goedmaken.

Hoe help je je puber?

Je kunt kinderen helpen hun weerbaarheid te vergroten door:

 • hen te leren hun gevoelens te uiten;
 • hun gevoelens en grenzen te respecteren;
 • hen te stimuleren oplossingen voor problemen te bedenken.

Weerbaarheid gepest kind vergroten

Kinderen die gepest worden zijn vaak verlegen of juist aanvallend naar andere kinderen. Dat heeft vaak te maken met  hun onzekerheid. Ze weten niet zo goed hoe ze op een leuke of makkelijke manier contact kunnen maken. Hoe kan je je kind dan helpen?

 • Geef je kind het goede voorbeeld in hoe je contact kunt maken met anderen. Ook op sociale media. Bijvoorbeeld door belangstelling tonen voor anderen en vragen te stellen. Geef ook het goede voorbeeld in hoe je reageert op anderen. Zeg het duidelijk als je iets niet leuk vindt, maar beheers je woede.
 • Help je kind zich bewust te worden van zijn eigen gedrag. Vraag bijvoorbeeld hoe je kind meestal reageert op een pester. Vraag dan hoe je kind dat anders zou kunnen doen. Bijvoorbeeld er wél iets van zeggen of juist niet reageren? Je kunt ook samen oefenen hoe je kind het anders wil doen. Zo leert je kind dat hij zelf ook iets kan doen aan het pesten.

Weerbaarheidstraining

Je kunt je kind ook laten meedoen aan een weerbaarheidstraining. Daar leren ze om met woorden en via lichaamstaal (houding, stemgebruik en oogcontact) te reageren op ongewenst gedrag. Ook een cursus zelfverdediging is een mogelijkheid. Vraag hiernaar bij {het jgz}.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?