GroeiGids

Puber.

Schoolkosten voortgezet onderwijs

Het is belangrijk dat elk kind onderwijs krijgt. Elke school krijgt daarom jaarlijks geld van de overheid, maar als ouder moet je rekening houden met extra kosten.

Wat moet je betalen?

Schoolboeken voor leerlingen in het regulier voortgezet onderwijs zijn gratis. Andere dingen moet je als ouders wel betalen, zoals schoolspullen, een computer, schoolreisjes en excursies. Er zijn gemeenten die een speciale vergoeding hebben voor schoolkosten, zoals voor een schoolkamp, een fiets of leermiddelen. Je kunt bij de sociale dienst van je eigen gemeente navragen of er een vergoedings- of kortingsregeling is voor ouders met een laag inkomen.

Het is helaas niet meer mogelijk om een tegemoetkoming voor de schoolkosten aan te vragen.

Ouderbijdrage

De meeste scholen vragen een vrijwillige ouderbijdrage. Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten, zoals schoolreisjes en excursies, of voor extra materialen. De ouderbijdrage is dus niet verplicht, maar wel belangrijk. De school bepaalt zelf hoe hoog de ouderbijdrage is.

Als je een laag inkomen hebt, kun je het beste contact opnemen met de school van je kind. Misschien is er een kortingsregeling mogelijk of kun je gespreid betalen. Kijk op Oudersonderwijs.nl voor meer informatie.

Extra begeleiding en aangepast lesmateriaal

Voor sommige leerlingen kunnen de kosten hoger uitvallen, omdat ze extra ondersteuning en soms ook aangepast lesmateriaal nodig hebben. Deze extra ondersteuning wordt betaald door de school, of door het samenwerkingsverband waar de school onder valt.

Lesgeld, collegegeld en studiefinanciering

Voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (hbo en wo) moeten ouders en studenten zelf een deel betalen van de schoolkosten betalen. Het bedrag is afhankelijk van het type studie dat je kind doet. Als je kind lesgeld of collegegeld moet betalen, kan het studiefinanciering krijgen.

Kijk ook eens op:

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?