GroeiGids

Puber.

Liegen

Iedereen liegt wel eens, dus pubers ook.

Waarom?

Pubers hebben veel behoefte aan ruimte, privacy en vrijheid. Liegen kan een manier zijn om dat te krijgen.

Een puber kan ook liegen om straf te ontlopen, zich beter voor te doen bij vrienden, niet gepest te worden, jou niet teleur te stellen of  je ‘gezeur’ te vermijden. Misschien is het liegen goedbedoeld? Je kind wil bijvoorbeeld niet dat je je zorgen maakt of wil iemand beschermen.

Eerlijkheid belonen

Om te voorkomen dat liegen een gewoonte wordt, is het goed om te laten weten dat je eerlijkheid en openheid belangrijk vindt. Prijs je kind als het de waarheid vertelt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet goed wat je hebt gedaan, maar ik vind het erg fijn dat je er eerlijk over bent.'
Wees zelf ook eerlijk: lieg niet tegen je kind of waar je kind bij is.

Open met elkaar omgaan

Praat veel met elkaar over wat jullie bezig houdt. Schep daarbij vertrouwen: vertel de geheimen van je kind niet verder en zet geen privézaken op Facebook. Verbied je kind niet te veel, maar onderhandel samen. Geef  je puber de ruimte binnen bepaalde grenzen.

Wat doe je als je kind liegt?

Als je kind liegt, kun je heel direct reageren (ik weet dat je liegt) of iets subtieler en begripvoller (ik heb het gevoel dat je niet helemaal eerlijk bent). Dit hangt af van je kind, van de situatie, de reden en waarover je kind heeft gelogen. Wanneer je kind bijvoorbeeld liegt uit angst voor straf of afkeuring is een meer inlevende reactie beter.

 

Tags: liegt smoesje

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?