GroeiGids

Zwanger.

Inleiden van de bevalling

Een inleiding van de bevalling is pas mogelijk als de baarmoedermond al een beetje open (‘rijp’) is.

Baarmoedermond

Als er een dwingende reden is om de bevalling op gang te brengen terwijl de baarmoedermond nog niet rijp is, kan de gynaecoloog de baarmoedermond rijp maken. Dit heet ‘primen’. Dat woord is afgeleid van het Engelse woord ‘priming’, wat voorbereiding betekent. Bij het primen brengt de gynaecoloog bijvoorbeeld een gel met prostaglandinen aan in de vagina of op de baarmoedermond. Prostaglandinen zijn hormonen die de rijpheid van de baarmoedermond bevorderen. Ze spelen ook een rol als de bevalling begint.

Breken van de vliezen

Het op gang brengen van de weeën begint vaak met het kunstmatig breken van de vliezen. Daarna is er vaak nog een weeënopwekkend middel nodig via een infuus. Je krijgt een naaldje in een bloedvat van je hand of onderarm en daarop wordt een dun slangetje aangesloten. Via het infuus krijg je medicijnen (oxytocine) toegediend. Geleidelijk beginnen dan de weeën.

De conditie van je kind wordt constant gecontroleerd. Het verloop van de bevalling is in principe hetzelfde als bij een ‘normale’ bevalling.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?