GroeiGids

Zwanger.

Buikpijn

In de loop van de zwangerschap kun je last krijgen van buikpijn. Meestal is het onschuldig. Gedurende de hele zwangerschap kun je af en toe een ‘harde buik’ krijgen. Dat gebeurt als je van houding verandert, bijvoorbeeld als je op de fiets stapt, naar bed gaat of eruit komt, van de bank opstaat of gaat zitten.

Buikpijn per fase in de zwangerschap

In de verschillende fasen van de zwangerschap kun je ook verschillende soorten buikpijn hebben.

  • In het begin van de zwangerschap komt buikpijn veel voor doordat de baarmoeder groeit en allerlei organen een beetje in de verdrukking komen.
  • In het midden van de zwangerschap kun je buikpijn krijgen als je te hard werkt, veel stress hebt, en dus te zwaar belast bent.
  • Laat in de zwangerschap of aan het einde maken vrouwen zich wel eens ongerust over ‘vaginale pijnsteken’. Deze pijnsteken worden vaak veroorzaakt door de indaling van de baby in het bekken. Zwangere vrouwen klagen dan ook wel over ‘een zwaar gevoel’ van onderen. Ook dat komt door het indalen. Daardoor komt er meer druk te staan op het onderste gedeelte van het bekken.

Overleg met de verloskundige

Als je regelmatig buikpijn hebt, praat er dan over met de verloskundige. Ook blaasontsteking kan buikpijn veroorzaken. Meestal doet het dan pijn als je plast, maar sommige zwangere vrouwen krijgen alleen buikpijn. Een blaasontsteking moet behandeld worden.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?