GroeiGids

Zwanger.

Versterkte vaginale afscheiding

Meestal heb je meer vaginale afscheiding als je zwanger bent. Dat is heel normaal en ontstaat door de veranderingen in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan vochtiger en dunner zijn dan anders, maar als het nog wel wat wittig is, een beetje plakkerig voelt en niet sterk ruikt, is het gewone afscheiding.

Vruchtwater

Als de afscheiding helder van kleur is (eventueel met witte vlokjes), niet plakkerig en een apart, zoetig luchtje heeft, betekent dit dat je wat vruchtwater verliest. Zolang het bij een klein beetje blijft, is dat niet alarmerend. Verlies je veel vruchtwater, bel dan de verloskundige of arts.

Vaginale infecties

In de zwangerschap ben je kwetsbaarder voor vaginale infecties. Als je last hebt van geelgroenige afscheiding of afscheiding die lijkt op yoghurt, als de afscheiding vies ruikt of als je vagina jeukt of pijn doet, neem dan contact op met je huisarts. Een onderzoek van de afscheiding kan uitwijzen of je een infectie hebt.

Infecties voorkomen

De meeste infecties zijn schimmels die gedijen bij een lage zuurgraad en een warme en broeierige omgeving. Sommige infecties worden overgebracht vanuit de darm.

  • Gebruik toiletpapier daarom altijd van voor naar achter.
  • Was je schaamstreek dagelijks met lauw water en dep jezelf voorzichtig maar goed droog.
  • Gebruik liever geen zeep, of gebruik zeep die pH-neutraal is en de zuurgraad van je huid niet aantast.
  • Inlegkruisjes en synthetisch ondergoed zorgen voor broeierigheid, wat infecties bevordert. Vermijd dat zo veel mogelijk: hoe meer beluchting, hoe beter.

Infecties behandelen

Als je een infectie hebt, is het verstandig om die te behandelen. Van schimmelinfecties is bekend dat ze spruw kunnen veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat bacteriële infecties de kans op vroeggeboorte kunnen verhogen. Soms wijst de afscheiding ook op een geslachtsziekte. Ook dan is behandeling zeker nodig, ook voor je partner.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?