GroeiGids

Zwanger.

Vervolgafspraken verloskundige

In het begin van de zwangerschap ga je ongeveer om de vier weken naar de verloskundige voor controle. De verloskundige controleert de ontwikkeling van je baby en kan zo eventuele complicaties snel ontdekken.

Hoe vaak kom je op controle bij de verloskundige?

Naarmate je zwangerschap vordert, kom je steeds vaker op controle. Dat is ook afhankelijk van het verloop van je zwangerschap. De verloskundige bespreekt elke keer hoe het met jou en de baby is en voert controles uit.

Controle van de baarmoeder

Bij iedere controle kijkt de verloskundige naar de grootte van je baarmoeder. Ze voelt met haar handen aan je buik om te bepalen hoe je baarmoeder groeit.

Bloeddrukcontrole

De verloskundige controleert ook je bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk let ze extra goed op jouw gezondheid en die van je baby. Een lage bloeddruk is niet erg, maar soms wel lastig. Je kunt er duizelig door worden.

Hartslag en ligging van de baby

De verloskundige controleert de hartslag van je baby. Vanaf de derde maand kun je de hartslag van je kindje horen. Daarnaast controleert ze in de laatste maanden van je zwangerschap de ligging van je baby in de baarmoeder.

  • De meeste kindjes liggen met het hoofdje naar beneden.
  • Als je baby met de billetjes naar beneden ligt, heet dat een stuitligging.

Hoe groter je kindje wordt, hoe moeilijker het voor je baby wordt om zelf te draaien. Bij een stuitligging kan de verloskundige proberen je baby te draaien in je buik, of stuurt ze je hiervoor naar een gynaecoloog of een echopraktijk.

Gewicht bijhouden

Bij de meeste verloskundigen hoef je niet op de weegschaal te staan. Je let zelf op je gewicht. Bij een normale zwangerschap is je gewicht niet belangrijk.

Gemiddeld kom je in de zwangerschap 10 tot 15 kilo aan in gewicht. Maak je geen zorgen als dat meer of minder is.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?