GroeiGids

Zwanger.

Hoe vertel ik het?

Als je kind overlijdt, ga je door een vreselijk moeilijk proces. Op een gegeven moment, als je er klaar voor bent, kun je je verdriet delen met mensen uit je intieme kring, familie en hartsvrienden.

Broertjes en zusjes

Wat het overlijden betekent voor je andere kinderen is afhankelijk van hun leeftijd. In ieder geval is openheid van groot belang. Verberg het overlijden niet. Vertel je kinderen wat er gebeurd is en laat hen, als ze dat willen, hun overleden broertje of zusje zien en eventueel aanraken. Probeer vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

De bredere kring

Als je mensen die dichtbij staan vertelt dat je je kind verloren hebt, kan dat emotioneel zijn, maar ook heilzaam. Het kan helpen bij het allereerste begin van de verwerking. Het ligt anders als het gaat om het inlichten van kennissen, collega’s, verre verwanten en anderen met wie je een minder hechte band hebt, maar die zich wel afvragen wat er aan de hand is. Het is over het algemeen aan te raden om iedereen in te lichten over wat er gebeurd is, bijvoorbeeld door middel van een rouwkaart of een advertentie.

Steun krijgen

Mensen zullen geschokt zijn en meeleven. Als je dat ervaart als een warm bad, is dat prima. Het kan ook zijn dat de verhalen van anderen te veel ballast worden. Bedenk wat jou, of jullie, zou helpen. Wil je bezoek ontvangen of niet? Wil je telefoontjes ontvangen of liever e-mail en kaartjes? Wat wil je doen met de kraamcadeautjes? Wil je die in ontvangst nemen of weggeven aan een goed doel? Geef dat soort dingen zo duidelijk mogelijk aan. Als je zegt wat je nodig hebt op dit moment, geef je mensen ook de kans om je te steunen op een manier waar je iets aan hebt, al is het maar dat je de buurvrouw vraagt om een pan soep te maken voor familie die van ver komt.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?