GroeiGids

Zwanger.

Borsten

Je borsten worden groter en zwaarder en je tepels kunnen groter en gevoeliger worden. Soms worden ze ook donkerder van kleur.

Beschermend vet op de tepels

Op je tepels ontstaan kleine bobbeltjes waar vet uit komt. Dat is talg dat de tepels beschermt. Dit geeft de tepels ook een eigen geur. Hierdoor kunnen baby’s de borst van hun moeder herkennen.

Na de zwangerschap

Na de zwangerschap worden je borsten misschien kleiner en slapper dan ze waren in de zwangerschap. Voor je borsten maakt het niets uit of je borstvoeding geeft of niet. Hierdoor worden ze niet kleiner of slapper.

Tips voor je borsten

  • De kliertjes van je tepel geven talg af. Dat zorgt ervoor dat je tepels soepel en schoon blijven. Was je tepels daarom niet met zeep en gebruik ook geen crème.
  • Na de vijfde maand van je zwangerschap kunnen je borsten gaan lekken, maar dat hoeft niet. Als je borsten lekken, kun je zoogkompressen in je beha leggen. Deze vangen de melk op. Zoogkompressen koop je bij de drogist of knip je zelf van katoenen navelbandjes.
  • Draag een goede beha die je borsten steun geeft. De beha mag niet te strak zitten. Een sportbeha of een ‘meegroeibeha’ is vaak prettig. Aan het einde van je zwangerschap kun je alvast een voedingsbeha kopen. Daarvan kan de voorkant (de cups) open. Dat is handig als je borstvoeding geeft.

 

Tags: borsten

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?