GroeiGids

Zwanger.

Echo

Als je acht tot twaalf weken zwanger bent, krijg je een echo om te zien hoe lang je precies zwanger bent en om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt. Ook kan de arts zien of de foetus zich in de baarmoeder bevindt en of er genoeg vruchtwater in de baarmoeder zit.

Is het een jongetje of een meisje?

Op de eerste echo is meestal moeilijk te zien welk geslacht je kind heeft, doordat de foetus nog zo klein is, maar daar is deze echo eigenlijk ook niet voor bedoeld. Als je heel graag wilt weten of je baby een jongen of een meisje is, kun je een pretecho laten maken.

Afwijkingen op de echo

Het kan zijn dat de arts bepaalde afwijkingen kan zien op de eerste echo, maar de foetus is dan eigenlijk nog te klein om het goed te kunnen zien. Als je wilt weten of je kind een afwijking heeft, kun je een 20-wekenecho laten maken of de screening op downsyndroom laten doen.

Medische indicatie

Bij een medische indicatie kan het nodig zijn om een echo te laten maken. Een medische indicatie krijg je bijvoorbeeld wanneer je bloedverlies hebt, wanneer er afwijkingen worden gevoeld tijdens een vaginaal toucher of wanneer de verloskundige denkt dat je in verwachting bent van een meerling.

Kijk ook eens bij:

  • RIVM - informatie over onderzoeken tijdens je zwangerschap
  • Erfelijkheid.nl -  informatie over erfelijke afwijkingen

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?