Groei info/basisschoolkind/ontwikkeling/lichamelijke ontwikkeling/groeipijn
Groei mood picture

Groei

Of een kind goed groeit kun je bekijken door de lengte in te vullen in een groeidiagram. Bij een bezoek aan de jeugdgezondheidszorg wordt je kind ook gemeten en gewogen. Je kunt daar de groeilijn van je kind bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Wat is een groeidiagram?

Er zijn verschillende groeidiagrammen. Bijvoorbeeld een diagram waarin je het gewicht van je kind kunt vergelijken met dat van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Of een diagram waarin je de lengte kunt vergelijken. Er is ook een diagram waarin je kunt zien welk gemiddelde gewicht hoort bij een bepaalde lengte. De middelste lijn in een groeidiagram geeft het gemiddelde aan. De buitenste lijnen geven het bereik aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.

Wat is normaal?

Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn af of komt er een knik in de lijn, dan kun je eens met de jeugdarts overleggen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis.

  • Voor de puberteit groeit je kind ongeveer zes centimeter per jaar. Maar niet alle kinderen groeien even snel.
  • Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien.
  • Rond 12 jaar zijn de meeste kinderen tussen de 1,40 meter en 1,70 meter lang.

Groeispurt

Tussen 9 en 14 jaar groeien kinderen meestal heel snel. Ze maken dan een groeispurt door. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost. Soms hebben ze last van groeipijn. En ze kunnen eten voor twee!Het valt op dat kinderen in de zomer vaak extra groeien. Dit komt onder andere doordat ze meer rust krijgen en genieten van de zon en de buitenlucht. Het is goed om regelmatig, maar zeker na de zomervakantie de schoenmaat van je kind even te controleren.Meisjes hebben vaak een groeispurt als ze tussen de 10 en 14 jaar zijn. Ze groeien eerst vooral in de lengte. Bij de meeste meisjes is er rond hun twaalfde een groeipiek. Zodra meisjes voor het eerst ongesteld zijn geweest, neemt de groeisnelheid af. Ze groeien dan nog gemiddeld 8 centimeter. Na de lengtegroei begint bij meisjes de groei in andere richtingen. Ze krijgen bijvoorbeeld rondere heupen.De groeispurt begint bij jongens als ze ongeveer 13 jaar zijn. Omdat ze meestal eerst vooral in de lengte groeien, zien ze er soms slungelachtig uit. Zelf moeten ze ook wennen aan hun groeiende lijf. Ze kunnen zich wat onhandig gaan bewegen. De groeispurt duurt bij jongens tot een jaar of 16. Daarna groeien ze niet veel meer.

Groeipijn

Kinderen vanaf vier jaar hebben ‘s avonds of ‘s nachts wel eens last van groeipijn in hun benen, vaak in hun onderbenen. De pijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek. De oorzaak van groeipijn is niet bekend.Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over. Je hoeft je er niet zoveel zorgen over te maken. Je kind kan wel behoorlijk last hebben van groeipijn. Rekoefeningen, een warme kruik en de pijnlijke plek masseren, kunnen de pijn wat verzachten. Je kunt zo nodig ook een pijnstiller geven, bijvoorbeeld paracetamol. Je kind hoeft overdag niet rustig aan te doen.Als de pijnlijke plek rood, dik of warm is, kan er een ontsteking zitten. Met dit soort klachten, of als je kind last heeft van gewrichtspijn of mank loopt, kun je het best even naar de huisarts gaan.

Handige websites en app

  • TNO.nl – groeicalculator om te berekenen hoe lang je kind kan worden.
  • GroeiGids app – houd de groei bij en kijk hoe lang je kind later ongeveer wordt.
  • Kindengroei.nl – uitleg over groeistoornissen