Groei info/zwanger/gezondheid en voeding/vakantie/ziektes in het buitenland
Zwanger op vakantie mood picture

Zwanger op vakantie

Nog even op vakantie voordat je baby geboren wordt? Meestal kan dat gewoon. Het is dan wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of er op de plek waar je naartoe gaat, risico’s zijn.

Vakantielanden als je zwanger bent

Misschien kies je ervoor om niet te ver weg te gaan, omdat het veilig voelt om snel naar huis te kunnen. Maar een reis naar het buitenland kan ook fijn zijn. Zolang je je goed voorbereidt, kun je naar veel landen toe. Bedenk je dat de vakantie misschien wel anders wordt dan je gewend was. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, heb je misschien toch minder energie.

Sommige bestemmingen worden sterk afgeraden als je zwanger ben en/of als je baby/kind nog geen 5 jaar is. In deze landen zijn namelijk muggen, die ziektes overbrengen als malaria, zika en dengue. Deze ziektes zijn gevaarlijk voor jou en je (ongeboren) kind. Het gaat vooral om landen in Afrika, zoals Kenia, Tanzania, Zanzibar, Ghana en Gambia. Er zijn ook risicogebieden in Azië en Zuid-Amerika.

Warm klimaat

Als je naar een warm land gaat, is het belangrijk om goed op je gezondheid te letten. Lees de adviezen op Deverloskundige.nl. 

Naar de bergen

Zeker in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je beter niet naar een hoge plek gaan, zoals in berggebieden. Hoogtes vanaf 2000 meter kunnen problemen geven doordat de luchtdruk daalt. Door de lage luchtdruk is er minder zuurstof. Je ongeboren kind kan hierdoor zuurstofgebrek krijgen. Bergbeklimmen is niet aan te raden, en zeker parachutespringen is zeer onverstandig.

Wintersport

Voordat je op wintersport gaat, kun je met je verloskundige overleggen wat wel en wat niet verstandig is. Als je hoogzwanger bent, kun je waarschijnlijk beter niet gaan skiën, zeker als je nog niet veel ervaring hebt. Het risico dat je valt of dat anderen een val veroorzaken is te groot. Houd ten slotte ook rekening met skigebieden op grote hoogtes met het oog op zuurstofgebrek.

Zwemmen en duiken

Zwemmen is goed voor je. Doordat je je gewichtloos voelt in het water, kun je je vrij bewegen zonder extra belasting op je gewrichten. Je mag dus zwemmen en snorkelen in het zwembad, in zee of in een meer. Als je in zee gaat zwemmen, is het onverstandig om ver de zee in te zwemmen. Je kunt vermoeid raken en de zee heeft een trekkende kracht, waardoor het moeilijker is om terug te zwemmen naar het strand. Het is ook onverstandig om te gaan duiken in zee. Vooral diepzeeduiken wordt sterk afgeraden.

Vraag reisadvies aan de verloskundige

Als je naar het buitenland wilt, praat er dan over met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Dat kun je het best doen voordat je een vakantie boekt. Zij kunnen je adviseren over:

  • zwangerschapskwaaltjes op reis;
  • of je kunt vliegen;
  • wat je wel en niet mag eten;
  • of je kunt zonnen;
  • en hoe je het beste met de hygiëne om kunt gaan.

Vaccinaties en zwanger

De vaccinaties tegen de mazelen, de bof, rodehond en de gele koorts worden meestal niet gegeven aan zwangere vrouwen. Het is daarom af te raden om op vakantie te gaan naar gebieden waar deze ziektes voorkomen, zeker wanneer medische hulp niet of nauwelijks aanwezig is.

Het is verstandig om voordat je een vakantie boekt je huisarts te vragen welke inentingen je wel kunt krijgen en naar welke (verre) landen je kunt gaan. Inentingen tegen hepatitis A en B zijn bijvoorbeeld wel mogelijk. Raadpleeg vóór het boeken een deskundig reizigersadviseur: de huisarts, GGD of travel clinic. Ook als je op familiebezoek in het buitenland gaat.

Besmetting voorkomen

Ook als je ingeënt bent, is het van belang om besmetting te voorkomen. Er zijn immers ook veel ziektes waarvoor je niet ingeënt kunt worden. Let daarom vooral goed op persoonlijke hygiëne, maar ook op de hygiëne van voedsel en drinkwater. Drink alleen mineraalwater uit flesjes en gebruik ook geen ijsblokjes die gemaakt zijn van kraanwater. Lees meer over het voorkomen van ziekte op reis op Thuisarts.nl.

Toch koorts?

Hoge koorts kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Krijg je koorts, dan is het dus belangrijk je temperatuur te verlagen met paracetamol (maximaal 6 per 24 uur). Soms heb je antibiotica nodig om de koorts te verlagen. Dat hangt van de soort infectie af. Vertel altijd dat je zwanger bent, dan wordt er gekeken of de antibiotica aan jou gegeven mag worden.

Tip: neem je (digitaal) medisch dossier van je zwangerschap mee. Mocht je tijdens de vakantie onverhoopt ziek worden of een probleem hebben, dan kun je het in een ziekenhuis laten zien.

Gevaarlijke ziekten door muggen

In tropische landen brengen muggen allerlei virussen over, die gevaarlijk zijn voor jou en/of voor je ongeboren kind. Bijvoorbeeld malaria, zika, dengue (knokkelkoorts) en chikungunya.
Om welke landen het gaat, kun je nakijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.
De risico’s zijn groot. Bij malaria en dengue loop je bijvoorbeeld het risico op een miskraam of een vroeggeboorte. Zika kan hersenafwijkingen veroorzaken bij je ongeboren kind. Het is daarom onverstandig om op vakantie te gaan naar gebieden waar deze ziektes voorkomen. Doe je dat toch, lees via bovenstaande links dan hoe je je zo goed mogelijk beschermt tegen de muggen en ziektes.

Zwanger in het vliegtuig

Als je zwanger bent, mag je meestal gewoon vliegen tot 34 tot 36 weken zwangerschap. Per vliegmaatschappij verschillen de regels, dus vraag het na.  Sommige vliegmaatschappijen vragen om een zwangerschapsverklaring (in het Engels). Deze kan de verloskundige of gynaecoloog maximaal een week voor vertrek schrijven. Bij sommige bestemmingen heb je er voor de terugweg ook weer een nodig. Die kan niet vanuit Nederland gemaild worden, omdat je verloskundige niet kan zien hoe het op dat moment met je gezondheid is. Hiervoor moet je dus naar een arts in het land waar je dan bent. Vraag dit goed van tevoren na bij de luchtvaartmaatschappij. Als je een medische indicatie hebt, kan het problemen opleveren om te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kan je dan weigeren.

Meer over zwanger op vakantie