GroeiGids

Professioneel nieuws.

Proefimplementatie van de Ontlasting Kleurenkaart in de GroeiGids

17 - 12 - 2015

De GGD Amsterdam start in december met een proefimplementatie van de ontlasting kleurenkaart  in het GroeiGidsboekje 0-4 jaar in de regio Amstelland. Het doel is een zo vroeg mogelijke diagnose van de aandoening Galgangatresie te kunnen stellen, wat een flinke gezondheidswinst kan opleveren. 

Galgangatresie is een aangeboren aandoening. Per jaar worden in Nederland ongeveer 10 kinderen geboren met galgangatresie. De behandeling moet snel plaatsvinden om ernstige complicaties en overlijden te voorkomen. In Nederland ondergaat slechts 56% van de kinderen die zijn geboren met galgangatresie een operatie voor de 60ste levensdag.

Er is een ontlasting kleurenkaart ontwikkeld (in Taiwan), die al in meerdere landen gebruikt wordt om de kleur van de ontlasting op de leeftijd van 3-4 weken te analyseren. Het gebruik van de ontlasting kleurenkaart heeft de prognose van kinderen met galgangatresie in deze landen aanzienlijk verbeterd.

Het UMCG is het expertisecentrum voor deze aandoening en heeft een samenwerking gezocht met de GroeiGids van de GGD Amsterdam. Om de ontlasting kleurenkaart landelijk te kunnen implementeren zal eerst een proefimplementatie van het gebruik van de ontlastingkleurenkaart in de GroeiGids gedaan worden. Deze proef vindt plaats bij de GGD Amsterdam in de regio Amstelland. Na zes maanden zal er een evaluatie plaatsvinden.
 

Vragen?
Als u vragen heeft dan kunt u contact opnemen via de mail info@groeigids.nl

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

GroeiGids bestellen per doos

Bestel hier gemakkelijk de gewenste delen per doos.