GroeiGids

Professioneel nieuws.

Maternal and Child Health Handbook, werkbezoek Japan

12 - 5 - 2016

Tijdens de eerste week van maart was professor Nakamura, voorzitter van de internationale commissie voor het MCH Handbook, op werkbezoek bij de GroeiGids. Doel van het bezoek: uitwisselen van ervaringen op het gebied van voorlichting en preventie bij jonge ouders, hulp bij ongewenste zwangerschappen en preventie kindermishandeling.
Professor Nakamura, van oorsprong kinderarts, werd vergezeld door dr. Sato, jeugdarts en werkzaam in het academisch ziekenhuis van Osaka. Zij kregen bij de GGD uitleg over de zorgstructuur in Amsterdam, zoals de Ouder en Kind Teams, de Samen Doen Teams en de relatie tot vroegsignalering en de inzet van het VTO-Vroeghulpteam. Aandacht was er ook voor het Healthy Pregnancy 4 all programma, dat in wijken van Amsterdam met lage SES wordt uitgerold. Hier is de jeugdgezondheid nauw bij betrokken, o.a. in het voorlichten van ouders die denken aan een volgende zwangerschap (interconceptiezorg).

Omdat in Japan babydoding en vondelingen een groot probleem zijn, was op woensdag het FIOM uitgenodigd om  ervaringen uit te wisselen en werd er een bezoek gebracht aan de Casa abortuskliniek. De Japanse artsen toonden veel interesse en spraken hun waardering uit over de zorgvuldigheid bij het besluitvormingsproces in ons land (altijd face-to-face om goed in te schatten of het wel het besluit van de vrouw zelf is) en de begeleiding en nazorg van de vrouwen.

Donderdag stond er een bezoek aan een Ouder en Kind Centrum(OKC)  in Amsterdam Zuidoost op het programma, waar de gasten een aantal consulten bij konden wonen.. In een nagesprek met de teamleider, de verpleegkundigen en de verloskundige viel een hoop informatie op hun plaats. De Japanse artsen gaven aan erg onder de indruk te zijn van de kracht van de jeugdgezondheidszorg en noemden het OKC met al zijn diensten en start van interventies een fantastische ‘one stop service in de wijk’.
 

 

 

 

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

GroeiGids bestellen per doos

Bestel hier gemakkelijk de gewenste delen per doos.