GroeiGids

Baby.

Vaccinaties bij baby's

Tijdens je zwangerschap geef je je baby antistoffen mee, die hem nog tot ongeveer twee maanden na de geboorte beschermen tegen allerlei bacteriën en virussen. Ook de antistoffen in borstvoeding bieden bescherming tegen bepaalde schimmels, virussen en bacteriën.

Hoe effectief zijn vaccinaties?

Vaccins beschermen het ene kind beter dan het andere. Dat komt doordat ieder kind anders is. Het is niet te voorspellen bij wie een vaccin goed zal werken en bij wie niet. Bij verreweg de meeste kinderen hebben vaccins effect. Als je kind een ziekte krijgt waartegen het gevaccineerd is zal deze ziekte vaak minder ernstig verlopen.

Het percentage mensen bij wie een vaccin goed werkt heet de effectiviteit. Het ene vaccin is ook effectiever dan het andere. Daarnaast verschillen vaccins ook in hoe lang ze je blijven beschermen

Hoe lang blijft je kind beschermd?

Voor bijna alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma geldt dat je kind levenslang beschermd is. De vaccins tegen difterie en tetanus vormen hierop een uitzondering. Deze bieden 10 tot 15 jaar bescherming.

Welke prikken krijgt je baby?

Als je kind 2 maanden oud is, krijgt het twee prikken:

  1. De eerste prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en hepatitis B (DKTP-Hib-HepB). Al deze vaccinaties worden herhaald als je kind 3, 4 en 11 maanden oud is.
  2. De tweede prik is een vaccin tegen pneumokokken. Deze prik wordt alleen herhaald als je kind 4 en 11 maanden oud is. Informatie over pneumokokken vind je op de website Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Als je kind 14 maanden oud is, krijgt het een inenting tegen meningokokken C en de BMR-prik. De BMR-prik beschermt tegen de bof, de mazelen en rodehond, en wordt nog een keer herhaald als je kind 9 jaar is.

Wanneer wordt je kind opgeroepen?

Op Rijksvaccinatieprogramma.nl staat het vaccinatieschema. De RIVM verstuurt ruim van te voren uitnodigingen. De vaccinaties worden uitgevoerd door {het jgz}. Je besluit zelf of je je kind laat vaccineren.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?