GroeiGids

Baby.

Leren praten

Net als bij leren lopen geldt ook bij leren praten dat het ene kind sneller leert dan het andere. Op leren praten heb je veel invloed. Veel met je kind praten is hierbij het belangrijkste.

Lichaamstaal

Je baby kan snel laten merken wat hij wil, ook als hij nog niet kan praten. Dat doet hij met zijn ogen, gezichtsuitdrukking, handjes, de houding van zijn lijfje en met gebaren. Kijk en luister goed naar je baby. Laat merken dat je je kind ziet en hoort door zelf gebaren te maken, te lachen en door met je kind te praten.

Praat veel met je kind

Om te kunnen leren praten moeten kinderen contact hebben met mensen die met hen praten. Maak daarom veel contact met je kind en reageer als je kind contact met jou maakt.

  • Als je met je kind bezig bent, gaat communiceren vanzelf. Je kijkt naar je baby en maakt oogcontact. Terwijl je hem verzorgt, praat je tegen hem. Je vertelt wat je bedoeling is en wat je denkt dat hij wil: ‘Je hebt een schone luier en nu gaat mama je in bed leggen. Dan kun jij lekker gaan slapen.’
  • Als je baby geluiden maakt, kun je die klanken nadoen en daar betekenis aan geven. Zeg bijvoorbeeld: ‘Uhuh, jij vindt het lekker in bad.’

Spraakontwikkeling stimuleren

Als je veel met je kind praat, leert het je steeds beter te begrijpen en leert het uiteindelijk ook zelf te praten. Daarnaast kun je nog meer doen om het leren praten te stimuleren, bijvoorbeeld spelletjes spelen, zingen en al vanaf een maand of 4 samen boekjes bekijken. Bedenk ook dat kinderen niet leren praten van televisie kijken.

 

Tags: praten

Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?