GroeiGids

Baby.

Heeft een baby ook al mediaopvoeding nodig?

Praten, zingen en het contact met mensen is voor baby’s belangrijk. Met ongeveer 9 maanden worden boekjes en tv steeds interessanter. Vanaf 4 maanden is het al goed om je baby 'voor te lezen'.

Je baby en TV

Bewegende beelden of opvallende geluiden trekken al snel de aandacht. Een baby draait zijn hoofd dan ook snel naar een beeldscherm. Daarom is het goed om al zo vroeg mogelijk bewust om te gaan met het mediagebruik van je baby. Zodra je kind een beeldscherm ziet, begint de mediaopvoeding eigenlijk al.

Voorzichtig met beeldschermen

Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als je niet oplet, is je kind daar lange tijd zoet mee. Deskundigen vinden dat je met baby’s voorzichtig moet zijn. De tijd die ze aan een beeldscherm besteden, gaat ten koste van iets anders. Vooral de taalontwikkeling kan eronder lijden.

Dat geldt ook als er een televisie of radio aanstaat op de achtergrond. Ook als ze daar niet echt naar kijken of luisteren, worden ze er wel door afgeleid en kan je baby overprikkeld raken.

Ongeschikte programma's

Als jonge kinderen programma’s zien met veel lawaai en snelle beeldwisselingen, kunnen de hersens hier aan wennen. Volgens sommige onderzoekers kunnen kinderen daardoor ADHD ontwikkelen.

 


Feedback op dit artikel

Nieuws over de GroeiGids

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de GroeiGids en tips voor het gebruik van onze GroeiApp.

Werk je als professional met de GroeiGids?

Meld je hier direct aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze producten.

Je kunt ons volgen via Twitter: @GroeiGids

Inschrijven nieuwsbrief professionals

Inkijkexemplaren

Hier kun je de eerste pagina's van de verschillende GroeiGidsdelen inzien (PDF).

Nederlands
English

Boekje(s) bestellen

Wilt u één of meerdere boekjes bestellen?